Mens vi venter...og lidt om bærbuske

9 gode grunde til at du skal lave en køkkenhave med dine børn

køkkenhave

Lige siden vi købte og flyttede ind på Godset (ja det kalder vi jo vores matrikel – gammelt nedlagt landbrug med 7000 kvm. grund) har vi haft en drøm om at forsyne os selv med grøntsager og frugt året igennem. De første par år har projektet haft vigende success – med to små børn og en masse andre projekter er det bare ikke altid det hænger sådan sammen som man drømmer om. Udbyttet har derfor været svingende og man skal jo drage sig nogle erfaringer inden man lander det rigtige sted. De sidste par år har det dog været noget lettere fordi vi ikke længere er så afhængige af en babyagenda.

Denne sæson skød vi igang med at lave højbede og vi er allerede vilde med konceptet – vi har bygget vores af lærketræ og fyldt dem med alverdens lækkerier og venter nu bare i tålmodighed på at det hele gror.
Har du overvejet at starte en køkkenhave med dine børn? Her kommer 9 gode grunde til at du skulle gøre det.

1.  Børn i alle aldre kan hjælpe i haven.

Modsat så mange andre aktiviteter, begrænser haveprojekter sig ikke til bestemte aldersgrupper. Ældre børn kan nemt hjælpe med til at designe og planlægge haven, forberede jorden, plante, vande og høste grøntsagerne. Mindre børn kan også gøre de fleste af de samme ting. Endda helt små børn kan være med til at plante og vande grøntsager for eksempel.

2.  Et haveprojekt samler familien udendørs.

Hvem har tid til at se tv eller spille computer, når man har en have at passe? Vores børn – og faktisk de fleste børn jeg kender – elsker at lege udendørs. De er vilde med at udforske haven og holde øje med alt det der gror. De graver i jorden, finder snegle og regnorme, biller og andre smådyr og er travlt beskæftigede med alt det, der hele tiden sker i en have. De er aktive hele tiden – og så sover de så godt om natten.

3.  Børnene lærer om ernæring og bæredygtighed.

At holde køkkenhave er en ganske fin indgangsvinkel til at lære børnene noget om at spise sundt, og hvordan man dyrker grøntsager. Børnene lærer (og smager) forskellen på de hjemmedyrkede grøntsager og de masseproducerede fra supermarkedet.

4.  Børnene lærer at have tålmodighed og ansvar.

Grøntsager bliver som bekendt ikke klar til høst fra den ene dag til den anden. Børnene lærer altså i processen med at dyrke grøntsager, at være tålmodige og se planterne gå fra at være frø, til at være planter og til sidst grøntsager. Det er klart at mindre børn kan have svært ved at dy sig for at høste allerede inden grøntsagerne er helt modne. Hvem har ikke prøvet at plukke samtlige tomater for at glæde de voksne – mens tomaterne stadig var grønne vel at mærke.
Når børnene passer køkkenhaven er der masser at lære omkring ansvarlighed. Hvis ikke man vander, dør planterne. Hvis ikke man luger, bliver planterne ikke så store som de kunne blive. Det er naturligvis ikke børnenes ansvar at holde styr på de forskellige opgaver, men de kan sagtens være med til at udføre de forskellige opgaver, der er i haven – alle kan få opgaver efter alder.

5. Børnene lærer om videnskab og miljø.

Når man observerer den process det er, når frø bliver til plante og til sidst en grøntsag, er det den perfekte mulighed for at børnene lærer om spiring. Når solen skinner, kan du fortælle dem om, hvordan planter burger lys som brændstof gennem fotosyntesen. (okay det er måske mest for de af os, der elsker videnskab men i forstår hvad jeg mener).
Når man arbejder med planterne er det alletiders mulighed for at vise børnene planternes rødder og lære dem hvordan planterne optager vand. Når de graver i haven støder de uden tvivl på regnorm – her har vi voksne en god mulighed for at fortælle børnene noget om hvor regnorm og andre smådyr kan være med til at hjælpe til en sund have.

6. Børnene lærer noget om at dele.

Uanset hvor mange år man har dyrket køkkenhave kan man nærmest være sikker på at der er en afgrøde eller to man får dyrket alt for meget af. Det plejer at kunne bringe glæde hos naboer, familiemedlemmer, kolleger eller venner, der som regel er glade aftagere. Jeg er endnu ikke stødt på nogle, der blev fornærmede over at blive tilbudt hjemmedyrkede grøntsager – mig selv inklusiv.  Børnene lærer altså noget om at dele med andre – og de fleste børn jeg kender bliver faktisk i rigtig godt humør over at give hjemmelavede gaver væk.

7. Det får dem til at spise grøntsager.

Der er intet der slår smagen af friske grøntsager direkte fra haven. Nogle børn stejler ved udsigten til grøntsager til aftensmaden men vis mig et barn, der ikke er vild med friske ærter, gulerødder eller agurker lige fra haven. Og hvis de så oven i købet har været med til at dyrke dem selv er der langt større sandsynlighed for at de spiser dem.

8. Fælles familieminder

Jeg tror at de fleste af os har haveminder fra da vi var børn. Alt fra bedsteforældre der havde kolonihave, til en god vens familie, der havde den lækreste køkkenhave man nogensinde havde set. I hvert fald er jeg overbevist om at vores haveminder er nogle af de gode og jeg vil rigtig gerne give noget af det videre til mine egne børn. Det er efterhånden standard at vores søn på 5 år efter en dag i haven siger: “Ved i hvad – det her er den bedste dag nogensinde” – og når man spørger ham hvorfor så svarer han altid at det er fordi vi har været sammen udenfor. Så er det da svært ikke at være begejstret for fælles haveprojekter.

9. Det er sjovt.

Børn elsker at lege udendørs – dækket fra top til tå i jord, mudder og regnorme (jep, der er noget med mine unger og regnorme). At have en køkkenhave er en fantastisk måde at forvandle deres naturlige nysgerrighed til en aktivitet på. Så hvad venter du på – nu er det mest perfekte tidspunkt at starte på.

gustav

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mens vi venter...og lidt om bærbuske