5 lækre koge -og bagebøger til ønskelisten

[Opskrift] Efterårstærte med frugt og frangipane

efteraarstaerte_med_frangipane“You had me at frangipane” – det er faktisk nærmest sådan jeg har det. Hvis det inkluderer frangipane er jeg som udgangspunkt fan. For alt der inkluderer marcipan eller smager sådan ved i.

En kombination med nogle af efterårets frugter gør ikke sagen mindre attraktiv hvis i spørger mig. Vores unger har lige nu de lækreste æbler på programmet i deres vejbod og jeg har været så heldig at få fingrene i nogle af dem – prisen var en tærte. Smarte unger er de.

Tærten er lavet med en bund af mørdej – og det skal man altså ikke være bange for. Tricket er, at lave dejen hurtigt og med koldt smør og herefter smide den på køl inden den rulles ud i en tærteform. Bliver dejen først for varm er det umuligt at rulle den ud uden at den går i stykker men heldigvis er det sjældent værre end at den kan reddes ved at man lægger den på køl igen. Så hop endelig ud i det.

Jeg laver min mørdej i min foodprocessor (med dejkniven i) – det går hurtigt og er meget nemt og jeg slipper for at arbejde i dejen med fingrene. (mest fordi hænderne jo afgiver varme, men også lidt fordi jeg hader at få fedtede fingre – there I said it. Det giver ingen mening når man bager så meget som jeg gør, men ikke desto mindre)

Der findes massevis af opskrifter på mørdej på nettet – i denne udgave får du en af mine go-to opskrifter. Portionen svarer til en tærteform på 22-24 cm.

Efterårstærte med frugt og frangipane

Det skal du bruge:

Til mørdejen:
175 gr. hvedemel
75 gr. koldt smør
1 æg
2 spsk. rørsukker

Til frangipane:
180 gr. blødt smør
½ vaniljestang (kornene fra stangen)
180 gram rørsukker
4 æg
180 gr. mandelmel (jeg erstatter halvdelen af mandelmelen med marcipan)

Fyld:

1 æble
1 pære
1 blomme
50 gram mandelsplitter eller mandelflager
2 spsk. rørsukker (1 spsk. til frugten og 1 spsk. til at drysse over tærten inden bagning)

Sådan gør du:

  1. Lav mørdejen ved at ælte smør i tern ind i melet. Jeg bruger en foodprocessor – hvis du bruger hænderne til at ælte med så sørg for at smuldre mel og smør sammen.
  2. Tilsæt æg og sukker og arbejd med dejen indtil den er ensartet (ikke for længe)
  3. Sæt dejen på køl viklet ind i plastfolie eller i en frysepose – lad den ligge på køl i minimum ½ time.
  4. Lav frangipanen ved at piske smør med kornene fra vaniljestangen og rørsukker med en elpisker, indtil blandingen er hvid og skummende.
  5. Tilsæt ét æg ad gangen, mens du fortsat pisker i blandingen.
  6. Til sidst vendes mandelmel i blandingen lidt ad gangen med en dejskraber. Bruger du marcipanen rives den i blandingen og vendes rundt.
  7. Tag mørdejen ud af køleskabet, rul den ud på et meldrysset bord og læg det i en tærteform, som du på forhånd har smurt med smør og drysset med mel.
  8. Sæt tærtedejen på køl igen i 15 minutter.
  9. Skær frugten i tynde både og hæld det i en skål og drys evt. med en smule sukker.
  10. Tag dejen ud af køleskabet og fordel frangipanen i et jævnt lag over dejen.
  11. Læg frugten på tærten – pres den ned i frangipanen.
  12. Drys evt. med en smule sukker og hæld mandelsplitter/mandelflager hen over tærten inden du sætter den i ovnen.
  13. Bages ved 180 grader varmluft i 40-45 minutter.
  14. Serveres mens den er lun – den smager fremragende med en god vaniljeis til.

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

5 lækre koge -og bagebøger til ønskelisten