Farvel fine juni.... de bedste indlæg fra måneden der gik

[Opskrift] Sommerkage med bærkompot, mazarin og fløderand

Denne her sommerkage er præcist så lækker som den lyder. Med en kombination af friske bær, lækker tung mazarin og fløderand er du sikker på en smagsoplevelse, der minder dig om sommer. Eller – det er i hvert fald min påstand. Derudover er den faktisk ikke så svær at lave som man ved første blik kunne tænke. Det er blot at tage det hele skridt for skridt og blot overskue en proces ad gangen.

Enkelt delene i kagen kan nemt laves på forhånd og kagen opbevares fint i fryseren indtil et par timer inden man skal pynte og servere den – så den er oplagt at servere når man får gæster og har brug for at have noget forberedt i forvejen.

Til bærkompotten i denne kage har jeg brugt friske jordbær, solbær og ribs fra haven men du kan kombinere med præcist de bær du kan lide – og du kan naturligvis også bruge bær fra frost. Pynten er ganske simpel, idet det blot er overskydende fløderand jeg har støbt i en quenelle form og solbær fra haven. Faktisk ville jeg også pynte med ribs, men da jeg kom i haven var der nogle, der havde været der før mig, så der var ikke en eneste ribs tilbage på mine buske. Sådan kan det gå med både børn og fugle i haven.

Til fløderanden bruger jeg altid min gode ven Jespers opskrift – den finder du lige her. Brug blot den del af opskriften, der indeholder fløderand. Bliver du nu fristet af hele Jespers æblekage, som fløderanden er en del af, kan jeg kun give den mine varmeste anbefalinger.

Sommerkage med bærkompot, mazarin og fløderand

Bærkompot:

3 blade husblas
300 gram blandede bær (jeg har brugt ribs, jordbær og solbær fra haven, men du kan også bruge frosne bær)
3 spsk. sukker (du kan bruge rørsukker eller alm. sukker)

Mørdej:

200 gram hvedemel
50 gram flormelis
Evt. 2 tsk. revet citronskal
100 gram koldt smør i små tern
½ sammenpisket æg

Mazarinmasse:

150 gram revet marcipan
1 æg
50 gram smør stuetemperatur
50 gram sukker

Til pynt:

En håndfuld friske bær fra haven (ribs, solbær, jordbær)
Velvet spray – jeg bruger den fra Silikomart som du blandt andet kan få her
Lakridskugler fra Johan Bülow

Udstyr:

16 cm springform (jeg bruger en fra Imerco)
20 cm springform (jeg bruger en fra Blomsterberg)
16 cm rund silikoneform (jeg bruger en fra Silikomart)
Bageplast 8 cm. højt (fås blandt andet her)
Sprøjteposer (jeg bruger disse – jeg synes det betaler sig at give de ekstra penge for en kraftig sprøjtepose)

Sådan gør du:

Bærkompot:

  1. Læg husblassen i blød i rigeligt koldt vand i min. 10 minutter
  2. Hæld bær og sukker i en gryde og kog blandingen i 10 minutter indtil den er blød, men uden at den bliver helt smattet. Tag gryden af varmen.
  3. Knug vandet af husblassen og rør det i den varme bærblanding indtil husblassen er helt opløst
  4. Hæld bærblandingen over i en silikoneform (16 cm i diameter) og lad varmen dampe af inden du lægger husholdningsfilm over og sætter formen i fryseren i min. 4 timer.

Mørdej:

  1. Bland hvedemel og flormelis i en skål sammen med revet citronskal (hvis du ælter massen i hånden er det en god idé at si mel og flormelis først)
  2. Smuldr smørret mellem hænderne ned i mel og flormelis
  3. Saml blandingen hurtigt med ægget – det er vigtigt at du ikke arbejder for længe med dejen.
  4. Læg dejen i en plastpose og læg på køl i min. ½ time (imens laver du mazarinmassen)
  5. Hvis du bruger en foodprocessor, som jeg gør, hælder du blot mel, flormelis, citronskal og smør i skålen og bruger den til at samle dejen. Når dejen er samlet tilsætter du æg og kører endnu en gang på maskinen – dejen skal blot samles til en ensartet masse. Herefter lægger du dejen på køl som beskrevet ovenfor.

Mazarinmasse:

  1. Rør smør og sukker sammen til en lys masse – brug gerne håndpiskeren
  2. Rør det revne marcipan sammen med ægget og hæld derefter de to masser sammen.
  3. Herefter forer du en springform (16 cm) med bagepapir (jeg tager blot bunden ud, lægger bagepapiret over bunden og sætter bunden fast igen – så undgår du at bunden bliver beskidt og bunden er nem at flytte efter bagning)
  4. Tryk nu først mørdejen ud i springformen (du kan også rulle den ud) og herefter hældes mazarinmassen oven på – på denne måde slår du to bageprocesser sammen.
  5. Bag bunden i ovnen ved 185 grader varmluft i ca.20-25 minutter – toppen skal være gyldenbrun og give efter ved let tryk – dejen må ikke være rå, så test med en kagetester for at sikre dig at mazarinen har fået nok. Har bunden brug for ekstra bagetid så sæt temperaturen ned på 175 grader varmluft mens du bager videre.
  6. Bunden afkøles helt inden du lægger kagen sammen.

Fløderand:

Idet jeg altid bruger Jespers opskrift kan jeg ikke gengive den her, men du finder både listen over ingredienser og fremgangsmåde lige her. Lav først fløderanden når de resterende elementer er klar til samling.

Samling af kagen:

  1. Læg kageplast i kanten af en springform (20 cm)
  2. Læg mørdej/mazarinbunden i bunden af springformen
  3. Læg den frosne bærkompot oven på efter du har befriet den fra silikoneformen
  4. Hæld din fløderand i en sprøjtepose og sprøjt den herefter ud omkring bund og bærkompot i din springform. Du kan naturligvis også hælde fløderanden over – bare du sikrer dig at der bliver fyldt ud i formen. Bank evt. formen et par gange mod bordpladen og fyld efter, hvis det er nødvendigt.
  5. Det resterende fløderand fyldes i en silikoneform – for eksempel i en quenelleform i silikone som den jeg har brugt.
  6. Læg husholdningsfilm over formen og sæt både kage og evt. rester i silikoneform i fryseren.
  7. Optø kagen et par timer før pyntning og servering.
  8. Pynt kagen med queneller – mine er sprayet med Velvet Spray (de fås i mange farver) bær og evt. lakridskugler fra Bülow.

Servér kagen for din familie eller dine gæster – og modtag bifaldet 😉

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Farvel fine juni.... de bedste indlæg fra måneden der gik