Picnic på en helt almindelig torsdag

De lækreste pretzels

salte-pretzelsMåske har du tidligere sat tænderne i en varm pretzel – sprød udenpå og blød inden i. Jeg er vild med pretzels og har ofte fået dem når vi har rejst i Tyskland og USA. De er nok mest kendt i den traditionelle kringle form – jeg synes det var sjovt at forsøge mig med en anden form og derfor har jeg lavet dem lidt anderledes. Smagen er heldigvis den samme og jeg synes den holder hver gang.

Pretzels er helt klart bedst samme dag som de er bagt, hvis du spørger mig. Til gengæld kan de bruges på mange forskellige måder – du kan spise dem som de er, eller – hvis du vælger at lave dem i den form jeg præsenterer her – at skære dem over og give dem et lag smør. Jeg synes også de er gode med salsa til, som brød til aftensmaden eller blot som snack.

Dejen er meget nem at arbejde med og børn kan sagtens være med til at lave dem. Sørg blot for, at det er en voksen, der håndterer den kogning der skal til inden du sætter dine pretzels i ovnen. I vanlig stil vejer jeg altid dejen af, når jeg bager så jeg er sikker på et ensartet resultat. Denne opskrift giver ca.12 pretzels af hver 80 gram og jeg skal hilse og sige at de hurtigt fik ben at gå på da vi lavede dem idag. Faktisk måtte jeg lige sikre mig at jeg havde nok da jeg skulle tage billederne til opskriften fordi ungerne ret hurtigt kastede sig over de nybagte lækkerier.

Vi testede en sød variant idag også – efter at have penslet pretzsels med æg gav vi nogle af dem et drys kanelsukker i stedet for salt. Det var et hit og kan varmt anbefales. Vi har talt om at vi lige skal forsøge os med en pretzel dej som snobrød i weekenden også – det er med at udnytte at vejret måske skifter til det bedre – hvem ved om vi ligefrem rammer noget der minder om sommervejr.

Uanset hvad så synes jeg at pretzels passer til alle årstider og lejligheder – men jeg er altså også svært fan af dem.

Det skal du bruge:
  • 3 3/4 dl lunkent vand
  • 25 gram gær
  • 1 spsk sukker
  • 625 gram mel
  • 2 tsk salt
  • 60 gram usaltet smør (smeltet)
  • 65 gram natron

Sådan gør du:

1. Du kan lave dejen enten på røremaskine eller i hånden. Jeg bruger altid røremaskine til denne dej.
2. Opløs gæren i det lunkne vand i en røreskål.
3. Bland mel med salt og sukker og tilsæt det til gærblandingen lidt ad gangen mens du lader røremaskinen kører på medium hastighed.
4. Tilsæt den smeltede smør og lad røremaskinen køre i 4-5 minutter, stadig ved medium hastighed.
5. Når dejen slipper skålens sider og er blank lader du den hæve i skålen indtil den har dobbelt størrelse – ca. 1 time alt afhængigt af temperaturen i dit køkken.
6. Efter hævningen deler du dejen op i 12 lige store stykker (ca.80 gram dej til hver pretzel)
7. Rul hvert dejstykke ud til en lang dejpølse, fold stykket på midten og twist så de to ender rundt om hinanden. Lad der være en lille løkke i den ene ende og fold den anden ende ind i løkken og hæft enden fast i løkken.
8. Kog 2,5 liter vand i en gryde – når vandet koger skruer du ned for varmen og hælder 65 gram natron i vandet. Herefter skal vandet koge lige så stille.
9. Brug en hulske og sænk hver pretzel ned i det kogende vand – lad dem koge i vandet i ca.30 sekunder og tag dem herefter op igen og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Spring endelig ikke dette led over – det er præcist det, der sikrer at overfladen bliver flot og det der karakteriserer den ægte pretzel.
10. Pensl med æg og drys med groft salt for de klassiske pretzels. Ønsker du det søde alternativ drysser du blot med kanelsukker i stedet for salt.
11. Herefter bages de i ovnen i 12-14 minutter ved 205 grader varmluft.
12. Lad dem køle af på en bagerist når du har taget dem ud af ovnen. (altså hvis du kan vente så længe inden du sætter tænderne i dem)

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Picnic på en helt almindelig torsdag