Mini lemon cheesecake

Fødselsdagskage ud over det sædvanlige

a_som_agnesFor et par dage siden fejrede vi vores datters fødselsdag. Til de af jer, der ikke måtte vide det kan jeg fortælle at det er stort at blive 6 år. Læg dertil at man samtidigt har sin første rokketand og skal starte i skole i næste uge, så skal jeg love jer for at det er noget af en “big deal”.

Tilsvarende stort er det naturligvis at skulle vælge sin fødselsdagskage. En kagemand i traditionel forstand bliver det aldrig til når der er tale om vores datter. Hun kan ikke lide slik (nogle gange tænker jeg på om hun overhovedet kan være mit barn) – det eneste hun kan lide er chokolade og så er hun heldigvis fan af kage, så helt vanskeligt bliver sådan et projekt fødselsdagskage alligevel ikke.

Hun ønskede sig en fødselsdagskage lavet som et A – og det skulle være med chokoladekage som bunde og fyldet være nougatcreme og jordbærkompot. Pynten skulle være chokolade og vafler OG lyserøde marcipanhjerter naturligvis – hvem kan undvære lyserøde marcipanhjerter?.

Da vi optog Den Store Bagedyst i sidste sæson lavede Juliane én af de bedste kager jeg overhovedet kan huske og jeg valgte derfor at bruge hendes grundopskrift til bundene – den finder du lige her. Jeg brugte hasselnødder i stedet for valnødder og ristede dem i 10 minutter i ovnen ved 165 grader varmluft gned skallen af dem og hakkede dem meget fint. Normalt hakker jeg ikke nødderne så fint når jeg laver brownie, men fordi jeg skulle bruge bundene til at bygge kagen op med ville jeg gerne undgå alt for mange “buler” på kagen.

Til nougatcremen brugte jeg samme opskrift, men halverede portionen – det var rigeligt til denne kage.

Jordbærkompotten lavede jeg af 350 gram friske jordbær, der blev skåret i mindre stykker og kogt op sammen med 50 gram sukker, ½ dl vand og jævnet med en smule maizena. Efterfølgende blendede jeg massen så de var helt fin i konsistensen.

Til selve opbygningen af kagen skar jeg lange stykker af kagen og lagde den ud på et skærebrædt som et A – først ét lag som jeg smurte med jordbærkompot og nougatcreme og derefter næste lag kage. Herefter satte jeg kagen på køl så cremen kunne sætte sig i kagen og blive fast og dermed lidt lettere at arbejde med.

Jeg bekymrede mig i første omgang ikke så meget om ujævnheder i kagen – da jeg tog den ud af køleskabet for at arbejde med den igen udjævnede jeg kagen med rester af browniedejen og smurte kagen op med noget af nougatcremen. Fordi der er husblas i kunne den nemt bruges til at smøre op med – alternativt kan man bare bruge en almindelig smørcreme.

Fødselsdagskage

Jeg lavede et marcipanbånd til fødselsdagskagen af ca. 300 gram marcipan der var æltet i lidt formelis, så det var nemt at arbejde med. Jeg målte højden på kagen og lavede et marcipanbånd der var tilsvarende bredt – jeg brugte en pizzaskærer til at skære ud med – det synes jeg er den nemmeste måde at gøre det på. Marcipanbåndet blev hæftet på siden af kagen.

At pynte kagen var det sjoveste i det her tilfælde – der var indkøbt flere forskellige slags chokolade, vafler og kiks til formålet. Jeg startede med at lægge et par af de større vafler på kagen og byggede derefter blot op efter fri fantasi – der hvor der opstod små “huller” lagde jeg enten blåbær eller knuste vafler. Man kunne også bruge kagekrymmel eller små chokoladeperler. Særligt sjovt syntes jeg det var at jeg havde fundet små vafler med chokolade, der var formet som et A – måske har du luret det på billederne.

Jeg har fået rigtigt mange beskeder på Instagram om kagen og jeg kan love at det faktisk ikke er så vanskeligt at lave sådan en kage – du skal bare have lidt tålmodighed og så slippe kreativiteten løs. Næste gang vil jeg prøve at lave bundene som traditionelle lagekagebunde – det tror jeg vil fungere fremragende til formålet. Vores søn har allerede bestilt en tilsvarende kage til sin fødselsdag i december – han mener dog bestemt at han skal have hele sit navn.

Fordi dette blot var et A jeg skulle lave var det relativt nemt blot at skære formen ud freestyle – når nu min søn har fødselsdag tænker jeg at jeg vil printe et stort G så jeg er sikker på at formen bliver helt skarp.

Jeg synes at det helt store hit ved denne kage er at den kan gøres så personlig som den kan. Det man pynter med kan netop være præcist det fødselsdagsbarnet kan lide. Jeg synes det fungerer rigtig godt med et blanding af pynt af forskellig størrelse og med et farvetema der er nogenlunde afstemt.

Hvis du får lyst til at kaste dig over projektet med en fødselsdagskage som et bogstav vil jeg simpelt hen så gerne se resultatet – tag gerne dine billeder på Instagram med #homestretchdk eller #bogstavkage så jeg kan se dine kreationer.

foedselsdagskage

 

 

4 kommentarer

 • Åh, den er bedårende – og smagte med garanti som den ser ud <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jette

   Åh Malou den kommentar betyder bare så meget når den kommer fra dig. Kæmpe tak. Der manglede ikke noget i den kage – der var både rigeligt med chokolade og fløde – kan man ønske sig mere 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Wow, den kage er da vanvittigt fin :O

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Jette

   Tusind tak – det var virkelig pænt af dig. Den var heldigvis et hit hos fødselsdagsbarnet også. Håber du har en dejlig weekend i sigte 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mini lemon cheesecake