Økologisk Høstmarked - den perfekte søndag med familien

[Opskrift] Lækre valnøddeboller

valnoeddebollerDer er intet jeg elsker at bage mere end brød. Og faktisk heller ikke noget bagværk jeg hellere vil spise – en ret fin kombination vil jeg sige. Der er bare et eller andet over brødbagning som altid har fascineret mig og selvom det efterhånden er et langt “kærlighedsforhold” bliver det bare aldrig kedeligt.

Jeg bager ret ofte med surdej, men holder også af at have en del opskrifter, der ikke kræver det samme arbejde og den samme tid som surdejsbrød gør. De her lækre valnøddeboller er en favorit på vores matrikel – måske noget af mit yndlings bagværk. De bitre valnødder giver et fantastisk spil i brødet og bollerne passer perfekt med både en god spegepølse eller en hjemmelavet marmelade.

Det er ikke nyt for mig at bage med øl som en af ingredienserne i mit brød, men denne gang tænkte jeg, at jeg ville bruge en hvidtøl fra byens eget bryggeri. Enhver anden hvidtøl kan dog også gøre tricket, hvis man ikke lige kan få fat i den samme som den jeg bruger.

Anyways – skulle vi ikke gå direkte til opskriften. Rigtig god bagelyst.

Valnøddeboller

Det skal du bruge:

4 dl. lunken vand
50 gram gær (eller 25 gram hvis du har god tid)
750 gram hvedemel
100 gram rugmel
150 gram grahamsmel
7 gram fint salt
En flaske mørk hvidtøl (330 ml)
75 gram valnøddekerner
75 gram græskarkerner

Sådan gør du:

 1. Hak valnødderne i mindre stykker og rist dem sammen med græskarkerner på en tør pande. Stil kernerne til afkøling.
 2. Rør gæren ud i det lunkne vand.
 3. Tilsæt salt og hvidtøl til gærblandingen.
 4. Tilsæt mel lidt ad gangen men du ælter dejen godt igennem – jeg bruger røremaskine. Ælt indtil dejen slipper kanten på skålen.
 5. Tilsæt de afkølede kerner og ælt yderligere 1-2 minutter indtil dejen er samlet.
 6. Lad dejen hæve tildækket og lunt i ca.45 minutter (hvis du bruger 25 gram gær lader du dejen hæve dobbelt så længe)
 7. Forvarm ovnen til 230 grader varmluft med en bradepande på nederste rille i ovnen.
 8. Del dejen i 18-20 stykker og tril dem til boller. Sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
 9. Hæld 1 dl vand i bradepanden i bunden af ovnen og skru ned for temperaturen – til 200 grader varmluft.
 10. Bag bollerne i 15-17 minutter og lad em afkøle på en rist.

TIP: Du kan skifte lidt af hvedemelet ud med 25-30 gram maltmel, hvis du godt kan lide en mørk krumme og en dyb smag på bagværket.

2 kommentarer

 • Jens Sohl

  Det er de bedste boller som jeg har bagt. Jeg har bagt dem i 3 år og jeg glæder mig stadig til dem. Jeg fryser dem ned og tager antal op 1-2 timer før brug, varmes på en brødrister. vh. Jens Sohl.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Homestretch

   Kære Jens, hvor er jeg glad for at høre det – det er også en af mine absolutte favoritter. Tak for det gode tip om lige at varme dem på en brødrister – det må jeg prøve.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Økologisk Høstmarked - den perfekte søndag med familien