Når man savner at rejse..... rabatkode til rejseminder...

[Opskrift] Lækre pretzels du nemt selv kan lave

pretzels_tavleJeg ved jo godt at dagen idag faktisk er dedikeret til brunsvigeren. Rebelsk som jeg er vælger jeg i stedet at dedikere min dag til pretzels – ganske simpelt fordi jeg elsker dem. (eller i hvert fald holder af dem)

Når vi rejser ved min familie at noget af det jeg holder meget af er hotelmorgenmad – og det sker at et ellers udmærket hotel falder i agtelse hvis ikke deres morgenmad er i orden. Særligt begejstret bliver jeg når der i morgenmadbuffeten indgår en virkelig god pretzel.
Heldigvis er det tilfældet på vores yndlings hotel i Hamborg, hvor vi kommer ret ofte (læs mere om både hotel og Hamborg for hele familien lige her)
Min kære mand sammenligner altid samtlige pretzels med dem jeg laver og påstår faktisk hver gang at mine er bedre. Så jeg tænker at jeg kan tillade mig at dele opskriften på dem endnu en gang. Du kan vælge at lave dem helt klassisk med groft salt på toppen, men den søde version med kanelsukker er også godkendt hjemme på vores matrikel. Vælger du det sidste kan du jo lege at det er lidt ligesom brunsviger.
pretzels_storPretzels ca.12 stk. 
Det skal du bruge:
 • 3 3/4 dl lunkent vand
 • 25 gram gær
 • 1 spsk sukker
 • 625 gram mel
 • 2 tsk salt
 • 60 gram usaltet smør (smeltet)
 • 65 gram natron

Sådan gør du: 

1. Du kan lave dejen enten på røremaskine eller i hånden. Jeg bruger altid røremaskine til denne dej.
2. Opløs gæren i det lunkne vand i en røreskål.
3. Bland mel med salt og sukker og tilsæt det til gærblandingen lidt ad gangen mens du lader røremaskinen kører på medium hastighed.
4. Tilsæt den smeltede smør og lad røremaskinen køre i 4-5 minutter, stadig ved medium hastighed.
5. Når dejen slipper skålens sider og er blank lader du den hæve i skålen indtil den har dobbelt størrelse – ca. 1 time alt afhængigt af temperaturen i dit køkken.
6. Efter hævningen deler du dejen op i 12 lige store stykker (ca.80 gram dej til hver pretzel)
7. Rul hvert dejstykke ud til en lang dejpølse – sørg for at midten er en anelse tykkere end enderne. Sno hvert dejstykke til en klassisk kringle – det kræver lige lidt øvelse – især hvis du, som de professionelle gør det, forsøger at svinge den rundt i luften.
8. Læg dine pretzels på en bageplade beklædt med bagepapir og skær et snit i pretzel på det tykkeste stykke foroven. Brug en skarp kniv og træk den hurtigt hen over dejen, så får du det fineste snit.
9. Kog 2,5 liter vand i en gryde – når vandet koger skruer du ned for varmen og hælder 65 gram natron i vandet. Herefter skal vandet koge lige så stille.
10. Brug en hulske og sænk hver pretzel ned i det kogende vand – lad dem koge i vandet i ca.30 sekunder og tag dem herefter op igen og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Spring endelig ikke dette led over – det er præcist det, der sikrer at overfladen bliver flot og det der karakteriserer den ægte pretzel.
11. Pensl med æg og drys med groft salt for de klassiske pretzels. Ønsker du det søde alternativ drysser du blot med kanelsukker i stedet for salt.
12. Herefter bages de i ovnen i 12-14 minutter ved 205 grader varmluft.
13. Lad dem køle af på en bagerist når du har taget dem ud af ovnen. (altså hvis du kan vente så længe inden du sætter tænderne i dem)

2 kommentarer

 • Birgitte

  Kan man lave dem dagen før eller bliver de så tørre og kedelige?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Homestretch

   Hej Birgitte,
   Jeg synes de er allerbedst den dag man bager dem – ellers ville jeg lægge dem i fryseren for at de holdt sig bedre.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når man savner at rejse..... rabatkode til rejseminder...