[Opskrift] Babka med lækkert æblefyld

[Opskrift] Doughnuts – luftige og lækre

doughnuts_med_hindbaerfyldDoughtnuts eller berlinere – kært barn har mange (eller i hvert fald flere) navne.

En god ven, som jeg kender igennem træning har for flere måneder siden sagt, at hun ønskede sig doughnuts til fødselsdag. Og det var så idag.

Det betyder at jeg har været i køkkenet fra morgenstunden – eller faktisk fra igår aftes, fordi jeg laver disse lækre doughnuts på en brioche dej, der skal stå på køl natten over.

doughnuts_i_sukkerHer til morgen er de så blevet friturestegt, rullet i sukker og fyldt med lækker hindbærmarmelade. Ja, der står friturestegt. Glemt alt om ovnbagning eller Actifry eller andre alternativer når det kommer til dem her. De skal i friture. End.of.story.

Personligt foretrækker jeg doughnuts med sveskefyld, men eftersom de ikke var til mig besluttede jeg mig for at fylde dem med en god hindbærmarmelade – min erfaring er at det kan de fleste lide.

Heldigvis vakte de glæde hos fødselaren og jeg havde heldigvis lavet rigeligt til at hun også kunne dele med sin familie.

doughnuts_sukkerHer får du opskriften – de er ikke svære at lave og jeg lover dig nærmest at du bliver populær, hvis du serverer dem. De er bedst den dag du laver dem – heldigvis siger min erfaring mig at de også hurtigt får ben at gå på.

Doughnuts med hindbærfyld – 16 store eller 32 små doughnuts.

Det skal du bruge:
25 gram øko gær
190 ml lunken vand
45 gram sukker
3 æg
525 gram hvedemel
Revet citronskal fra ½ citron
5 gram fint salt
100 gram usaltet smør
2 liter smagsneutral olie (fx. solsikkeolie) til stegning
ca. 2 dl god hindbærmarmelade (fyld)

Sådan gør du:

 1. Oplæg gæren i det lunkne vand i en røreskål (jeg bruger røremaskine)
 2. Tilsæt sukker og æg til gærblandingen.
 3. Tilsæt mel, citronskal og salt mens dejen æltes godt igennem. Ælt indtil dejen slipper skålens kanter.
 4. Tilsæt smør i tern – lidt ad gangen mens dejen æltes. Dejen skal blive blank og blød.
 5. Læg husholdningsfilm hen over skålen og lad den stå ved stuetemperatur i ca. 2 timer, inden du sætter den i køleskabet i 12-14 timer eller natten over.
 6. Tag dejen ud af køleskabet og del den i 16 lige store stykker (ca. 60 gram pr. dougnut) hvis du ønsker store doughnuts. Alternativt kan du dele dejen i 32 stykker (ca. 30 gram pr. doughnut) hvis du ønsker mindre doughnuts.
 7. Rul dem til boller og placer dem på et stykke bagepapir, der er drysset godt med mel. Der skal være god afstand mellem hver doughnut, så de ikke “vokser sammen” under næste hævning.
 8. Dæk dem til med et fugtigt viskestykke og lad dem hæve ved stuetemperatur i ca. 2 timer.
 9. Opvarm olie i en stor gryde til 165-170 grader (brug et stegetermometer eller lignende så du kan tjekke temperaturen)
 10. Steg doughnuts et par stykker ad gangen i olien – jeg steger 3 ad gangen når det er de store doughnuts jeg laver. Det er vigtigt at dougnutsene har stuetemperatur når de lægges i olien så temperaturen på olien holdes nogenlunde stabil – ellers får du ujævne stegeresultater. Steg hver doughnut ca. 4 minutter på hver side – de skal være gyldne.
 11. Læg de stegte doughnuts over på en bageplade beklædt med køkkenrulle og lad dem ligge til de er kølet af.
 12. Tril de afkølede dougnuts i sukker.
 13. Fyld hver doughnut med hindbærmarmelade (eller andet du kan lide – for eksempel en god konditorcreme) – du kan bruge en berlinertylle på en sprøjtepose eller blot benytte dig af en engangssprøjte. Jeg bruger ofte engangssprøjten fordi jeg på den måde kan styre mængden af fyld, der kommer i hver doughnut.
 14. Server de friskbagte doughnuts sammen med en god kop kaffe eller te – og lad være med at bekymre dig om, hvordan du skal opbevare de resterende doughnuts – der er ingen rester 🙂

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

[Opskrift] Babka med lækkert æblefyld