[Opskrift] Æblekage med marcipancrumble

Æblekage i alle mulige varianter bliver bare aldrig en dårlig ting. Ikke i min bog i hvert fald. Derfor er det også oplagt at lave en juleversion, som denne jeg deler opskriften på i dag. Kagen er let at lave og har samtidig høj wow-faktor. Fordi alt bliver bedre med marcipan, du ved.
Jeg har tidligere haft succes med at variere kagen så den også indeholder karamel – her kan du med fordel skære toppen af kagen, smøre karamel på den nederste del og montere toppen igen. Den kan også fryses og kan derfor laves i god tid inden du eksempelvis skal have gæster – vælger du at fryse den vil jeg anbefale at vente med at drysse flormelis på den indtil umiddelbart inden servering.
Æblekage med marcipancrumble
Det skal du bruge:
100 gram sukker
50 gram brun farin
150 gram smør
3 æg
215 gram hvedemel
½ tsk. bagepulver
75 gram hasselnødder (hvis du ønsker en intens nougat smag fra nødderne så rist dem i ovnen ved 175 grader varmluft i 10 minutter inden brug – husk at afskalle nødderne efter de har været i ovnen)
75 gram kanelkiks (for eksempel Bastogne)
½ spsk. kanel
200 gram æble skåret i tern
Marcipancrumble til toppen
100 gram marcipan
75 gram koldt smør
35 gram sukker
85 gram hvedemel
En smule flormelis til pynt
Sådan gør du:
- Forvarm ovnen til 175 grader varmluft
- Hak hasselnødderne i mindre stykker
- Hak kanelkiksene fint – brug evt. en minihakker til formålet
- Rør sukker og smør sammen med en håndmixer, indtil massen er lys og ensartet.
- Tilsæt æggene et ad gangen og rør indtil massen er luftig.
- Rør mel, bagepulver og kanel i massen og rør indtil massen er ensartet.
- Tilsæt nødder og kiks og rør rundt med en ske indtil det er fordelt jævnt i dejen. Dejen føles en smule mere “tør” end du måske er vant til ved en klassisk kagedej – det er helt som det skal være. Både æbler og smørret i marcipancrumblen afgiver en smule væde under bagningen.
- Skræl æblet og skær det i tern.
- Hæld dejen ned i en smurt springform på 20 cm i diameter.
- Læg æblestykkerne ned i dejen og tryk dem let så de næsten forsvinder i dejen.
- Bag kagen ved 175 grader varmluft i ca. 30 minutter – i mellemtiden forbereder du marcipancrumble
- Skær marcipan og smør i mindre tern og hæld det ned i en skål sammen med sukker og mel og brug dine fingre til at lave en crumble ud af blandingen. Massen skal ikke være for fin.
- Tag kagen ud af ovnen og fordel marcipancrumble ovenpå kagen.
- Sæt kagen tilbage i ovnen i ca. 18-20 minutter – hold øje med at marcipancrumblen ikke bliver for mørk.
- Lad kagen køle af i formen når den er færdigbagt.
- Drys med flormelis inden servering.
Har du lyst til mere inspiration til julebagningen, kan du finde flere indlæg her, her og her.
Ingen kommentarer endnu