DIY - lav fine knallerter til julebordet

[Opskrift] Juletærte med frugt og frangipane

Hvis du følger med på bloggen regelmæssigt tænker jeg at du har luret det – jeg har et meget varmt forhold til marcipan. Marcipanen er derfor også en naturlig del af denne juletærte med frugt og frangipane. Selvom vi er sidst på året er der heldigvis frugt der med lidt god vilje kan kaldes sæsonfrugt – vi har stadig æbler til overs fra årets høst (vi nåede heldigvis at få æblehøsten med i vores tidligere hus) og i haven ved det nye hus står det lækreste figentræ. Et kæmpe et af slagsen – det har nemlig stået der siden 60’erne hvor huset blev bygget. Der er rigtig mange frugter på figentræet i år, så vi har hentet så rigeligt.

Til denne juletærte har jeg valgt at bruge æbler og figner, men du kan i princippet også vælge andre “faste” frugter som for eksempel pære eller blommer. Har du rabarber liggende i fryseren fra tidligere på året fungerer det også fremragende.

Lad dig endelig ikke skræmme af, at du skal lave en mørdej som base for tærten. Tricket er, at lave dejen hurtigt og med koldt smør og herefter smide den på køl inden den rulles ud i en tærteform. Bliver dejen først for varm er det umuligt at rulle den ud uden at den går i stykker men heldigvis er det sjældent værre end at den kan reddes ved at man lægger den på køl igen. Så hop endelig ud i det.

Jeg laver min mørdej i min foodprocessor (med dejkniven i) – det går hurtigt og er meget nemt og jeg slipper for at arbejde i dejen med fingrene. (mest fordi hænderne jo afgiver varme, men også lidt fordi jeg hader at få fedtede fingre – there I said it. Det giver ingen mening når man bager så meget som jeg gør, men ikke desto mindre)

Juletærte med frugt og frangipane

Det skal du bruge:

Til mørdejen:
175 gr. hvedemel
75 gr. koldt smør
1 æg
2 spsk. rørsukker

Til frangipane:
180 gr. blødt smør
½ vaniljestang (kornene fra stangen)
180 gram rørsukker
4 æg
100 gram marcipan
80 gram mandelmel
1 spsk revet appelsinskal

Fyld:
1 æble
3 figner
50 gram mandelsplitter eller mandelflager
2 spsk rørsukker (1 spsk til frugten og 1 spsk til at drysse over tærten)

Sådan gør du:

  1. Lav mørdejen ved at ælte smør i tern ind i melet. Jeg bruger en foodprocessor – hvis du bruger hænderne til at ælte med så sørg for at smuldre mel og smør sammen.
  2. Tilsæt æg og sukker og arbejd med dejen indtil den er ensartet (ikke for længe)
  3. Sæt dejen på køl viklet ind i plastfolie eller i en frysepose – lad den ligge på køl i minimum ½ time.
  4. Lav frangipanen ved at piske smør med kornene fra vaniljestangen og rørsukker med en elpisker, indtil blandingen er hvid og skummende.
  5. Tilsæt ét æg ad gangen, mens du fortsat pisker i blandingen.
  6. Tilsæt revet appelsinskal.
  7. Riv marcipan i blandingen.
  8. Til sidst vendes mandelmel i blandingen lidt ad gangen med en dejskraber.
  9. Tag mørdejen ud af køleskabet, rul den ud på et meldrysset bord og læg det i en tærteform, som du på forhånd har smurt med smør og drysset med mel.
  10. Sæt tærtedejen på køl igen i 15 minutter.
  11. Skær æblet i tynde både og fignerne i skiver og hæld det i en skål og drys evt. med en smule sukker.
  12. Tag dejen ud af køleskabet og fordel frangipanen i et jævnt lag over dejen.
  13. Læg frugten på tærten – pres den ned i frangipanen.
  14. Drys evt. med en smule sukker og hæld mandelsplitter/mandelflager hen over tærten inden du sætter den i ovnen.
  15. Bages ved 180 grader varmluft i 40-45 minutter.
  16. Serveres mens den er lun – den smager fremragende med en god vaniljeis til.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

DIY - lav fine knallerter til julebordet