Mens vi venter - 11 fine aktiviteter til børnene juleaften

Hjælp – min søn er blevet vegetar

For knapt et halvt år siden kom vores 10-årige hjem og proklamerede at han var blevet vegetar. Sådan. En kombination af klimatanker og en dokumentarfilm de havde set i skolen havde fået ham til at beslutte at han skulle være vegetar.

Indrømmet – jeg tænkte et kort øjeblik, at det nok holdt indtil næste søndagsbrunch. After all – knægten elskede bacon. Selvfølgelig skulle jeg have vidst bedre – for jeg kender næppe nogen, der er mere målrettede og vedholdende når han beslutter sig for noget. (tak til hans far for de gener)  At han tidligere i et helt år har holdt sig fra slik og andre lækkerier understreger blot pointen.

De første par uger gik med at nytænke alt fra morgenmad til madpakker og jeg surfede hvert et hjørne af internettet for at finde inspiration til aftensmad. Og der i starten spiste han som regel de grøntsager vi andre fik til aftensmaden som sit hovedmåltid – det tænkte jeg ret hurtigt ikke var en holdbar løsning, for det var ærligt talt noget kedeligt og jeg havde også mine tvivl om det gav ham den næring han havde brug for.

Så jeg måtte gentænke strategien. At lave to forskellige måltider hver gang der skulle aftensmad på bordet var ikke en holdbar løsning – både tidsperspektivet, men særligt følelsen af at være sammen om maden og ikke føle sig i en kategori “udenfor” var ikke hensigtsmæssig.

Løsningen blev derfor at jeg vendte min tankegang omkring aftensmåltidet på hovedet – så alt andet end kødet var omdrejningspunktet. Vi gjorde ganske enkelt grøntsagerne og de ikke-animalske proteiner til heltene i måltiderne. Hero the ingrediens, som de ville have sagt i Masterchef Australia.

Og så skal jeg da love for der skete noget – at lave mad blev nærmest en ny fornøjelse – jeg har altid elsket at lave mad, men nye udfordringer er bare ekstra sjove. Samtlige af familiens medlemmer er blevet langt mere deltagende i madlavningen og vi får prøvet alverdens retter af. I første omgang har vi testet en del varianter af “klassikere” og særligt stolte er vi af vores grundopskrift på grøntsagsbolognese, som kan anvendes til mange forskellige retter.

Vi er vilde med det nye madeventyr og ret stolte af vores søn, der har taget et standpunkt omkring noget, der er vigtigt for ham. Det bakker vi gerne op om – og samtidig lærer vi andre også en hel masse i processen. Det må da være det vi kalder win-win.

Har i erfaring med vegetarmad? Vi føler os stadig ret nye i universet, så jeg vil så gerne høre fra jer med jeres oplevelser og hints til gode opskrifter.

5 kommentarer

 • Hald

  Jeg er ikke selv vegetar, men er faldet over to blogs, der udelukkende har vegetariske retter – så i fald du mangler inspiration (og ikke allerede kender de to blogs), vil jeg foreslå at slå et smut forbi Vanløse Blues og Englerod ☺️
  Og sikke en sej og viljestærk søn 💪🏼

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte Eskesen

  Endelig husk at få tjekket jeres b 12. Man for det elendigt hvis det er lavt. Venlig hilsen Charlotte

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Homestretch

   Hej Charlotte,
   Tak for tip – det er værdsat 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor spændende for din søn og for jeres familie. Jeg er ikke vegetar, men jeg ender tit med at lave kødfrie retter alligevel. Især supper har jeg god erfaring med. Alt fra tomat og græskar, til svampe og jordskokkesuppe. Og så er det så dejlig nemt☺️

  Held og lykke med det🌶🍋🥗

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Homestretch

   Vi synes også det nye eventyr er rigtig spændende…. jeg er vild med suppe – det er så let og tit kan man bruge det man lige har i køleskabet så jeg er fan af at du laver det tit… jeg synes også nogle gange det er lettere at få brugt ingredienser man nogle gange ellers ville gå lidt udenom men som er geniale i suppe… tak for hep – det er værdsat 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mens vi venter - 11 fine aktiviteter til børnene juleaften