Sådan giver du din gaveindpakning et personligt touch - vol.1

[Opskrift] Grillede lammespyd med grøntsager

[Annonce for Green Seed Group]

Så er foråret for alvor kommet og på vores matrikel er det ensbetydende med, at grillen bliver brugt ekstra flittigt. Vi griller praktisk talt året rundt – alt fra kød og grøntsager til kage og brød, men der er nu noget særligt over foråret og sommeren, når det kommer til grillmad.

For et stykke tid siden blev jeg spurgt om jeg havde lyst til at lave et samarbejde med Welsh Lamb and Beef – de der kender mig ved, at jeg er kræsen med mine samarbejder og at det samme gør sig gældende når det kommer til kød. Igennem efterhånden en del år har økologi stået højt på dagsordenen på vores matrikel og når vi køber kød er det vigtigt at dyrevelfærden er i top – ellers vil vi hellere undvære.

Derfor var det også en fornøjelse at lære mere om hvilken praksis walisiske farmere benytter sig af, når det kommer til opdræt af lam. Lammene går ude året rundt – på store arealer og med adgang til rigeligt frisk græs. Det er kendt filosofi blandt walisiske farmere, at arbejdet med at opdrætte lam og køer skal ske i pagt med naturen – det har blandt andet betydet at Welsh Lamb and Beef for deres kvalitetsarbejde, har opnået den europæiske PGI (Protected Geopgraphical Indication) status. Køber du kød med det label er du altså sikret kød fra dyr, der har haft særligt gode forhold, og hvor der er fuld sporbarhed på, hvor de kommer fra.

For at jeg skal være begejstret for kød, skal der foruden dyrevelfærden også være fokus på kvaliteten. Og her må jeg blot konstatere, at Welsh Lamb and Beef lever op til alle deres løfter om samme – jeg har ganske enkelt aldrig smagt lammekød, der smagte så godt og var så mørt, som det jeg har tilberedt fra dem. Og jeg har faktisk testet på mere end blot ét stykke kød – jeg har tilberedt det simpelt, da jeg lavede et stykke lam, der blot var vendt i olivenolie, salt og peber (no where to hide there) og grillet til en kernetemperatur på 55 grader, marineret det som i denne opskrift og brugt det til pastaretter, til burgere og som tilbehør til salat. Det er lige godt hver gang.

Jeg håber du har mod på at kaste dig ud i at bruge lammekød – det er ikke så svært som mange tror og det smager fantastisk. Med denne opskrift som start er du rigtig godt på vej – og så får du måske lyst til at kaste dig ud i endnu flere retter. Jeg har i øvrigt flere opskrifter med lam på vej.

Lammekød fra Welsh Lamb and Beef kan du i øvrigt købe hos Nemlig.com

 

Grillede lammespyd med grøntsager

Det skal du bruge:

Til marinaden:

1,25 dl olivenolie
1 citron – skal og saft
2 fed hvidløg presset
½ bundt dild (svarende til en god håndfuld inden det hakkes)
½ tsk. salt
½ tsk. friskkværnet peber

Til spyddene:

400 gram lammefilet skåret i ca. 2×2 cm tern
1 grøn peberfrugt
2 store rødløg

Sådan gør du:

  1. Start med at lave din marinade. Hold olivenolie op i en skål, riv skal og pres saft fra citronen ned i olien. Tilføj presset hvidløg, hakket dild, salt og peber. Rør godt rundt i marinaden. Tag ca. halvdelen fra til brug når spyddene grilles.
  2. Skær din lammefilet ud i lige store tern – jeg har skåret tern, der er ca. 2×2 cm store. Skær evt. fedt fra (hvis du eksempelvis bruger andet lammekød end filet)
  3. Hæld lammetern op i marinaden og vend godt rundt – sæt på køl i ca. 3 timer. Du kan også forberede marineringen om morgenen og lade kødet trække hele dagen, inden det grilles om aftenen.
  4. Sæt lammetern, rødløg og grøn peberfrugt på spyd skiftevis – skær grøntsagerne så det svarer nogenlunde til 2×2 cm tern ligesom kødet.
  5. Grill spyddene ved middel til høj varme 3-4 minutter på to af siderne. Jeg går efter en kernetemperatur på ca. 55 grader – lammekød skal efter min smag ikke være grillet/stegt mere end højst medium. Det er naturligvis en smagssag. Pensl spyddene med det overskydende marinade undervejs i grilningen. Drys lidt dild over spyddene når de er færdige.
  6. Server gerne med en frisk sommerslaw – jeg er vild med at lave en slaw af spidskål, revet broccoli, gulerødder og evt. radiser i tynde skiver. Har du en rest kogte kartofler er det også ret fremragende, at lave maste kartofler og grille dem sammen med spyddene.

Til en lammekebab som denne kan du i princippet bruge alle dele fra lammet – med undtagelse af de dele, der har ben. Læs evt. her for at læse mere om de forskellige udskæringer.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan giver du din gaveindpakning et personligt touch - vol.1