Sådan forlænger du sommeren i køkkenhaven

Urban gardening 1- Dyrk dine grøntsager på altanen…

Bor du i lejlighed, men drømmer du om at dyrke din egne grøntsager? Jamen så gør drømmen til virkelighed. Start din egen Uban garden på altanen, terrassen eller i vindueskammen… Du kan sagtens nå at komme i gang endnu…

Først så lad mig lige kort præsentere mig selv…. Jeg hedder Claudia… Mor til William på snart 5 år, gift og bor (lidt endnu) i lejlighed i Odense C. Jeg blogger på min egen blog Frau Weber lige herover, men er inviteret af Jette til at blogge i denne uge.

Nå, men sidste år solgte vi vores store hus og have og flyttede ind til Odense C. i en lejlighed med altan. Året før vi solgte vores hus, var vi lige kommet rigtig i gang med højbede og bærbuske m.m. Så da vi flyttede vinkede vi farvel til vores rabarbere, purløg, jordbær m.m.

Det var næsten ikke til at bære, så derfor gik jeg straks i gang med at undersøge, hvad man kunne dyrke på lidt plads. Og der må jeg sige at jeg blev ret overrasket. Man kan stort set dyrke det meste, så jeg fik købt altankasser som kunne sidde på gelænderet af altanen, så vi både kunne nyde vores afgrøder inde fra altan og udefra.

Meget af min inspiration til at starte min urban garden fik jeg dels på udenlandske websites, men også på pinterest. Der er rigtig meget at finde fra udlandet, hvor det kniber lidt med dansk inspiration. Eller det gjorde det, da jeg ledte sidste år.

urbangarden5

Jeg plantede i køkkenet ved siden af køkkenvasken og lad mig med det samme sige, at det er noget rigtig svineri at stå med. Så planlæg hvad du skal have plantet, så du ikke skal stå af alt for mange omgang og gøre rent dels på køkkenbordet, men på gulvet. For selvom man passer på, så lader der jord de mest utænkelige steder.

 

urbangarden4

Jeg snød med kartoflerne, for der var jeg kommet for sent i gang. Jeg købte færdige kartoffelplanter og plantede dem i potatopots ( i øvrigt en fynsk opfindelse). Et system hvor man har to spande. En inderspand og en yderspand, så man kan løfte inderspanden op og plukke de modne kartofler efterhånden som de er store nok. På den måde kan man høste af den samme kartoffelplante flere gange i løbet af sommeren.

 

urbangarden1

Her en sort jordbær samt blandede krydderurter som fx. purløg, bredbladet persille, kruspersille, oregano m.m.

urbangarden6

Hele vores altan endte stor set med at være en stor grøn køkkenhave. En lækker grøn oase, hvis du spørg mig…

 

urbangarden3

På den anden side af lejligheden har vi også en form for altan/repos. Derude har vi rabarber stående, som kan tåle lidt mere skygge. De har holdt rigtig godt og gav allerede første år en fin høst og har klaret sig fint hen over vinteren. Og er snart allerede klar med årets første høst.

Som du kan se, kan meget lade sig gøre på lidt plads. Selvfølgelig kan man ikke udelukkende være selvforsynende med grøntsager og bær hele sæsonen, men det kan man med krydderurter, som vi bruger meget i vores mad bl.a. i salater.

Desuden var det en kæmpe succes hos vores søn på 4 år, som gik meget op i at tingene groede og at de skulle vandes hver dag.

Hvis du læse mere om hvilke grøntsager og bær vi plantede og hvorfor, samt hvad der var en succes i forhold til udbytte, kan du læse med senere på ugen, hvor jeg fortæller videre om vores projekt Urban gardening.

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Sådan forlænger du sommeren i køkkenhaven