Laksetærte med succesgaranti

Hot cross buns – en engelsk klassiker i dansk forklædning

hotcrossbuns

Hot cross buns – en ægte engelsk påskeklassiker, der i dagens anledning har fået danske klæder. Disse lækkerier har huseret i mit feed på både Instagram og Pinterest de seneste par dage og jeg besluttede mig derfor for at prøve kræfter med dem. Traditionelt indeholder hot cross buns tørret frugt som en af hovedingredienserne. Det kunne jeg dog lure ikke nødvendigvist ville falde i god jord hos alle husstandens medlemmer og jeg lavede derfor et lille twist på lige netop den del. Og i min verden er enhver ingrediens, der kan erstattes med chokolade en succes, så valget faldt naturligvis på chokolade. I dette tilfælde brugte jeg lige dele lys og mørk chokolade og det fungerede fremragende. Jeg bruger som regel Callebaut chokolade – når jeg køber det i poser er det nemlig små chokoladeknapper og så er jeg fri for at hakke chokoladen selv. Desuden er det virkelig nemt, når jeg smelter chokolade til alverdens formål… Jep det sker tit – det der med chokolade.

Hot cross buns har naturligvis fået sit navn på grund af det kryds, der ligger hen over bollerne. Der er flere måder at lave dem på – jeg har i denne omgang valgt at lave dem med en blanding af mel og vand. For mig handler krydset ikke om smagen, men blot om pynt og så er det en ret nem strategi at benytte sig af. Desuden synes jeg at bollerne er søde nok i sig selv. Man kan naturligvis vælge at bruge en helt klassisk glasur, hvis man ønsker det mere søde islæt. I så fald lægger man bare krydset på efter bagning.

Opskriften er ret nem at gå til og selv små kokke/bagere kan være med til at lave bollerne. Det største arbejde ligger i at vente….og vente…. vel at mærke ad flere omgange. Tålmodighed er en dyd her – til gengæld lover jeg at resultatet bliver derefter. En virkelig lækker og luftig hot cross bun med masser af smag. Bollerne indeholder flere krydderier – i de traditionelle opskrifter kan man finde flere kombinationer – jeg har lavet min egen til lejligheden og synes den fungerer fortræffeligt. I mit tilfælde er det kardemomme, kanel og muskatnød, der beriger bollerne med masser af smag – hvis du har andre favoritter så forsøg endelig med dem.

Og hey – nok snak – lad os så komme i gang – opskriften kommer her:

HOT CROSS BUNS

Dej:
 • 2 ½ dl. lunken vand
 • 25 gr. gær
 • 3 spsk. sukker
 • ½ dl mælk
 • 1 æg (M/L)
 • 6 ½ dl mel
 • 1 spsk. vegetabilsk olie
 • En knivspids salt
 • 1 tsk. kardemomme
 • 1 tsk. kanel
 • 1/4 tsk. stødt muskatnød
 • 2 dl hk. chokolade (mørk, lys eller blandet)
Til krydset:
 • ½ dl.mel
 • 3 spsk. vand
Glasering
 • 1 dl vand
 • 2 spsk. sukker

Sådan gør du:

1. Gør en bageplade klar med bagepapir. Du kan også vælge at bruge et ildfast fad – i så fald smører du denne med en lille smule olie.
2. Opløs gæren i en skål med det lunkne vand.
3. Tilsæt sukker, mælk og æg og rør rundt indtil det er en ensartet masse. (til dette kan du blot bruge en grydeske)
4. Tilsæt derefter 3 dl.mel og rør rundt.
5. Dæk skålen til med husholdningsfilm og lad blandingen hvile i ca.30 minutter.
6. Efter de 30 minutter vil dejen stadig være våd. Det er helt som det skal være.
7. Tilsæt olie og salt og rør dejen sammen.
8. Hvis dejen stadig er meget våd tilsættes lidt ekstra mel, en spiseskefuld ad gangen – rør rundt indtil dejen har konsistens af en almindelig bolledej. Du skal dog ikke kunne arbejde med dejen med hænderne.
9. Hæld dejen over i en røremaskine, der er gjort klar med dejkrog. Har du ikke en røremaskine kan du bruge en håndmikser med dejkroge.
10. Rør i dejen i ca. 5 minutter ved lav hastighed.
11. Tilsæt chokoladen til dejen og rør yderligere 2 minutter ved lav hastighed.
12. Tag dejen ud af skålen og form den til en kugle på køkkenbordet. Læg den herefter over i en skål, der er smurt let med olie. Lad dejen hvile tildækket i 30 minutter.
13. Hæld dejen ud på køkkenbordet (tilsæt mere mel, hvis nødvendigt – du skal kunne arbejde med dejen med hænderne uden at dejen klistrer) og skær dejen ud i 12 lige store dele. Form hver kugle dej til en bolle og placér bollerne på bagepladen. De skal stå så tæt at de under hævning kommer til at “vokse ind i hinanden”
14. Lad dejen hæve under klæde i ca. en time.
15. Mens dejen hæver laves blandingen til “krydsene”. Dejen laves af ½ dl. mel og ca. 3 spsk. vand. Prøv dig lidt frem med konsistensen – den skal være blød men ikke så flydende at den løber af sig selv når du skal lave krydsene med sprøjteposen.
16. Når bollerne er klar til at komme i ovnen hælder du melblandingen i en sprøjtepose med lille rund tyl (eller blot i en frysepose, hvor du klipper hjørnet af) og laver krydsene på bollerne.
17. Bag bollerne i ovnen ved 195 gr. varmluft i ca.20 minutter indtil bollerne er gyldne.
18. Mens bollerne bager laves glaseringen. Hæld vand og sukker i en gryde og lad blandingen simre indtil det bliver til en tyk sirup og der er ca.3-4 spsk. væde tilbage.
19. Når bollerne er kommet ud af ovnen glaseres de mens de stadig er varme.

 • Jeg bruger OBH Evolution Bakeware til denne slags bagninger. (Jeg er ikke sponsoreret, blot svært begejstret) Fadet der ses på nogle af billederne er den der hedder cake pan evolution bakeware rectangular XL.

 

 

 

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Laksetærte med succesgaranti