Hjælp - min søn er blevet vegetar

Lækkert rugbrød uden surdej

Kan det lade sig gøre – det der med at lave et lækkert rugbrød uden surdej? Ja, det synes jeg sagtens det kan. Selvom jeg holder meget af at bage med surdej, så er der også bare tidspunkter i hverdagen, hvor det er væsentligt nemmere lige at få brød bikset sammen uden at skulle have gang i surdejen.

Vores unger kan bedst lide hjemmelavet rugbrød (who can blame them) og derfor er det noget jeg laver ret ofte. Og til de dage, hvor hverdags-logistikken skal hænge sammen – eller de dage hvor de har spist rugbrødet hurtigere end normalt og jeg derfor ikke har nået at aktivere min surdej – ja så er det altså genialt med en opskrift der ikke kræver surdej.

Jeg bager forskellige slags rugbrød, men én ting har de som regel til fælles og det er at jeg bruger svedjerugmel som én af ingredienserne. Det er ikke et must, men det er virkelig godt til at holde på fugten og derfor er rugbrødet frisk i længere tid. Har du ikke svedjerugmel, så erstatter du bare mængden i opskriften med en tilsvarende mængde rugmel/sigtemel.

Jeg bruger en 3 liters rugbrødsform til denne portion dej – du kan også bruge mindre forme og fordele portionen i to forme – alt afhængigt af hvilken størrelse brød du ønsker. Husk at tilpasse bagetiden efter det. Jeg tjekker altid kernetemperaturen på mit brød efter bagning for at være sikker på at det er gennembagt. Kernetemperaturen skal være på mellem 96-98 grader – så synes jeg det er helt perfekt.

Nu til opskriften – så du kan komme igang med at bage i en fart.

Lækkert rugbrød uden surdej

Det skal du bruge:

4 dl kogende vand
175 gram knækkede rugkerner
125 solsikkekerner
25 gram øko gær
3 ½ dl. kærnemælk
50 gram sirup
15 gram salt
250 gram rugmel
150 gram speltmel
100 svedjerugmel
100 gram speltflager, bygflager eller havregryn (tag halvdelen fra til pynt)

Sådan gør du:

  1. Hæld rugkerner og solsikkekerner i en skål og hæld det kogende vand over. Lad det stå i cirka en time, så kernerne er bløde.
  2. Opløs gæren i en skål med kærnemælk.
  3. Rør sirup i blandingen.
  4. Rør kerneblandingen, rugmel, speltmel, svedjerugmel og halvdelen af flagerne i blandingen og ælt sammen i 10-15 minutter.
  5. Hæld salt i blandingen og rør godt rundt indtil det er fordelt i dejen.
  6. Smør din rugbrødsform og hæld dejen over i den, glat toppen med vand og dæk formen med et fugtigt viskestykke eller sæt husholdningsfilm over formen for at holde på fugten mens dejen hæver.
  7. Lad dejen hæve ved stuetemperatur i ca. 3 timer.
  8. Drys med de resterende flager.
  9. Forvarm ovnen til 250 grader varmluft – sæt en bradepande i bunden af ovnen og lad den blive varm sammen med ovnen.
  10. Sæt brødet i ovnen og hæld straks 3 dl vand i bradepanden.
  11. Sluk ovnen i 5 minutter.
  12. Tænd derefter ovnen igen på 190 grader og lad brødet bage videre i ca. 50 minutter (husk at tjekke kernetemperatur – ovne er forskellige og alt afhængigt af hvilken større form du bruger varierer bagetiden)
  13. Når brødet er bagt færdigt lægges det til afkøling på en rist. Jeg plejer ikke at kunne modstå at spise endeskiven mens brødet stadig er varmt 🙂

Undgå at åbne ovnen under bagningen – der sker et temmelig stort varmetab hver gang man åbner ovnen, så selvom det er fristende så se om du kan modstå det.

Hvis du er blevet inspireret til mere brødbagning kan du finde en række opskrifter her på bloggen – her er for eksempel en nem opskrift på rugbrødstwistere til madpakken, lækkert koldhævet ciabattabrød, grove rugboller til madpakken, sjove brødslanger og lækre valnøddeboller.

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjælp - min søn er blevet vegetar